Hoe worden condooms gemaakt?

Heb je je altijd al afgevraagd hoe en waarvan condooms gemaakt worden? Waarom ze zo sterk zijn? Waarom ze zelden scheuren? Hoe ze getest worden? Lees hieronder alles over het productieproces van het condoom.

Latex: de basis voor het condoom
De meeste condooms zijn gemaakt van latex. Latex is een natuurlijk rubberproduct van de Braziliaanse rubberboom, ook wel natuurrubber genoemd. Door met een mes inkepingen in de boomschors te maken, wordt rubber voor het latex verkregen. Aan het einde van de inkeping wordt een gootje met daaronder een opvangbakje gemaakt. Het latex wordt hierin druppelsgewijs opgevangen.

Nadat de kwaliteit van het latex is gecontroleerd, wordt het verwerkt zodat het gebruikt kan worden. Omdat latex een natuurlijk materiaal is, kan het bederven. Om dit te voorkomen voegt men stabilisatoren en vulkaniserende stoffen toe. Dit proces heet compounding. Hiermee is de basis voor het condoom gelegd.

Dompelen
Het volgende onderdeel in het proces is het dompelen, ook wel dipping genoemd. Het latex wordt op temperatuur gehouden in een speciaal bad. In dit bad worden continu glazen condoomvormen gedompeld. Deze mallen haalt men rustig door het bad en hierdoor vormt zich een bijna onzichtbaar laagje latex om de condoommal. Dit laagje droogt op, wordt nogmaals in het latex gedompeld en ten slotte nog een keer gedroogd.

Na het dompelen wordt het uiteinde van het zojuist gevormde condoom opgerold om de ring te maken. Vervolgens gaan de condooms de oven in, ze zitten dan nog altijd op de glazen mal. Door de hitte van de oven vulkaniseert het latex. De condooms worden vervolgens met water van de mal afgehaald. Hierna worden alle condooms zestig minuten gewassen om ze steriel te maken.

Het testen van condooms
Gedurende het productieproces vinden continu tests op de kwaliteit van de condooms en het latex plaats. Van elke productiegroep wordt een aantal condooms getest op de hoeveelheid lucht die erin kan. Een condoom moet minimaal achttien liter lucht kunnen bevatten, voordat hij knapt. De meeste condooms kunnen wel dertig tot veertig liter lucht bevatten!

Hierna wordt elke condoom afzonderlijk getest op lekken. Uiteraard mogen er absoluut geen gaatjes inzitten. Zelfs bij het kleinste gaatje wordt een condoom direct afgekeurd.

De condoomverpakking
Na het testen gaan de condooms naar de inpakafdeling. Hier worden ze gepoetst met siliconenolie, opgerold en in de condoomverpakking gestopt. Als deze gevulde verpakkingen in de daarvoor bestemde zakken of doosjes zijn gestopt, is het proces van het maken van een condoom afgerond.

veilig_betalen