Geschiedenis van het condoom

De oudheid
Condooms worden al duizenden jaren gebruikt en zijn dus zeker geen moderne uitvinding. De redenen om condooms te gebruiken zijn wel in de loop van de jaren veranderd. Oorspronkelijk werd het condoom gebruikt om de penis te beschermen tegen ongedierte, verwondingen en zelfs kwade geesten. Verder werd het condoom gebruikt ter versiering en om rangen en standen aan te geven.

Het is niet precies bekend wanneer het condoom precies is ontstaan. Wel is bekend dat de oudste Europese afbeelding van het condoom te vinden is in een grot in Combarelles in de Dordogne in Frankrijk. Op deze grotschildering, die dateert van ongeveer 150 jaar na Christus, is een man te zien met een penisomhulsel. De Egyptenaren en de Romeinen gebruikten ook al een condoom om het geslachtsdeel te beschermen, zo blijkt uit Egyptische beelden uit 1300 voor Christus. Deze condooms werden gebruikt tegen infectie ziektes van de urinebuis maar ook om misvormde geslachtsdelen te verbergen. Waar deze condooms van waren gemaakt is niet precies bekend. Waarschijnlijk werden ze vervaardigd uit linnen of de schil van een kalebas. Na het verdwijnen van deze beschavingen is lange tijd niets van het condoom vernomen.

De Renaissance
Toen in de Renaissance bekend werd dat micro organismen zorgden voor de verspreiding van ziektes, kreeg het condoom ook de functie van beschermer tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Columbus en ze zijnen brachten naast specerijen ook syfilis mee. Ondanks de aderlatingen, bloedzuigers en kruidendrankjes die tot dusver voor werden geschreven door doktoren tegen de ziekte werd het probleem niet opgelost. In 1560 bedacht de arts Gabriello Fallopius dat syfilis voorkomen kon worden als er een barrière tussen de vagina en penis werd geplaatst tijdens het seksueel contact. Er werd een linnen zakje ontworpen dat, gedrenkt in medicinale kruiden en zouten, om de penis gedaan kon worden. De arts probeerde het condoom uit op ruim 1100 mannen, maar geen van hen werd besmet. In 1564 publiceerde hij een geschrift met de omschrijving van het condoom. Toch werd het condoom als zodanig niet echt populair.

De 17e en 18e eeuw
Toen condooms in de 17e eeuw echter van schapendarm en visblaas gemaakt werden, werd het gebruikt door steeds meer mensen. Dit condoom had als voordeel dat het meerdere malen gebruikt kon worden, maar als nadeel dat het niet elastisch was. Het moest op zijn plaats gehouden worden door een bandje. Bovendien moesten ze op maat aangeschaft worden, zodat deze condooms alleen waren weggelegd voor de gegoede burgerij. In de 18e eeuw werd waarschijnlijk ook de geboorte beperkende eigenschap van het condoom bekend. In 1750 openden eerste condoomwinkels hun deuren. Zelfs Casanova (1725-1798) gebruikte tijdens het bedrijven van de liefde een condoom. In Japan werden in deze tijd ook condooms gebruikt. Er zijn exemplaren gevonden die dateren van 1827.

Een nieuw tijdperk voor het condoom
In 1844 beleefde het condoom de eerste revolutie. Door de vulkanisatie van rubber konden condooms worden vervaardigd die elastisch waren en een stuk goedkoper. Helaas waren ze wel een stuk onbetrouwbaarder dan de dure darmcondooms. Pas toen in 1930 latex werd ontdekt werden enkele productieprocessen uitgespaard en gingen de kosten van het condoom omlaag. Dit werd nog versterkt door de automatisering van het productieproces. De latex condooms waren niet alleen goedkoper, maar ook nog eens langer houdbaar.

Toekomst
Nadat de verkoop van en de reclame voor het condoom enige tijd verboden was (je zou er namelijk ziektes van op kunnen lopen en sex verslaafd van kunnen raken) werd het verbod in 1971 opgeheven en zijn condooms in vrijwel alle landen ter wereld vrij te verkrijgen. Durex is op dit moment bezig om Viagra condooms te maken, die de erectie stimuleert. Het is nog even afwachten wanneer het op de markt zal komen, maar zodra het komt is het ongetwijfeld te bestellen bij Veiligglijden.nl

veilig_betalen